Paris: Opium La Cabane – Østers og Reker

Paris: Opium La Cabane – Østers og Reker


Østersbaren Opium La Cabane lå rett rundt hjørnet fra der vi bodde i Paris. De ferske østersene lå og fristet i kjøledisken ut mot gaten, så det var bare et spørsmål om tid før nysgjerrigheten tok overhånd, og vi lot oss lokke inn i den bittelille restauranten. Vi hadde egentlig bord på en annen restaurant senere den kvelden, men det er jo alltid plass til én – eller tolv – østers 🙂

Det var bare noen få bord inne, og stemningen var avslappet og personlig. Servitørene var utrolig engasjerte på den kompromissløse, franske måten, og det var tydelig at de både kunne østersene sine og likte å dele kunnskapen. Etter litt frem og tilbake endte vi opp med å bestille en østers-smaking – tolv østers fra ulike områder i Frankrike. De smakte helt fantastisk og ble servert med en entusiasme som smittet umiddelbart.

Midt i østersbegeistringen ble jeg høflig avbrutt av en av servitørene, som tydelig hadde observert meg skeptisk mens jeg spiste den første. Jeg elsker østers, men må innrømme at kunnskapen min er ganske begrenset. Jeg klarer fint å få dem fra skallet til munnen, men har aldri egentlig tenkt over hvordan det egentlig skal gjøres. Derfor fikk vi et lite lynkurs i hvordan man spiser østers, slik det skal gjøres. Helst helt uten tilbehør – ingen mignonette, ingen tabasco, ingen sitron. Det lå en sitronskive på fatet, men den var visst bare til pynt, fikk vi beskjed om.

Vi fikk også se hvordan man starter med å løsne den lille muskelen som holder østersen fast i skallet. Den har en fast konsistens og smaker litt som kamskjell, så det ville vært synd å la den bli igjen. Man skjærer muskelen løs helt innerst i skallet. Deretter drikker man den salte væsken østersen ligger i, før man slurper hele herligheten inn i munnen – og ja, man skal tygge den. Det hadde jeg faktisk aldri gjort før, men det gir veldig mening, for da får man med seg hele smaksopplevelsen.

Østersene var store og fine, og jeg tenkte umiddelbart på mamma, som samler på skjell. Men jeg hadde ikke med meg veske, og tanken på å gå rundt med østersskall i jakkelommen hele kvelden virket ikke spesielt smart.

I tillegg til østersene bestilte vi også Crevettes Roses de Madagascar – rosa reker fra Madagaskar – mest fordi vi var nysgjerrige, men de viste seg å være helt nydelige. Noen av de beste rekene jeg har smakt, faktisk! Så hvis du stikker innom Opium La Cabane, kan jeg virkelig anbefale å bestille reker i tillegg til østersene.

Steve tok et glass champagne, jeg valgte et glass Chablis – begge deler passet perfekt til både østers og reker. Restauranten er liten og intim, med koselig atmosfære og fantastisk betjening. Et supert sted for et glass vin og litt skalldyr som en deilig start på kvelden.