
Bibimbap er en ekte koreansk klassiker. Direkte oversatt betyr bibimbap “blandet ris”, og det beskriver konseptet godt – ris servert med ulike typer grønnsakstoppinger, pent fordelt i seksjoner oppå risen. I motsetning til hva mange tror, brukes det ikke rå grønnsaker i bibimbap. Alle grønnsakene er enten blanchert eller raskt stekt i panne og smaksatt med litt sesamolje, salt og hvitløk.
Alle ingrediensene tilberedes hver for seg, og det kan derfor virke litt uoversiktlig og tidkrevende å gå i gang med å lage sin egen bibimbap. Men med litt planlegging og god forberedelse går det overraskende greit – og det er absolutt verdt innsatsen, for hjemmelaget bibimbap smaker virkelig himmelsk.
Når man først har lagt så mye arbeid i å få alt til å se pent og ryddig ut, føles det nesten litt synd å blande alt sammen. Men det er viktig at du rører godt rundt før du begynner å spise, slik at hver munnfull får med seg litt av alt.
Du kan se hvordan man blander bibimbap i videoen i blogginnlegget mitt fra Hankook Jib i Korea >>
Bibimbap kan serveres i en vanlig bolle eller i en varm steinskål, kjent som dolsot bibimbap. Når man bruker en dolsot-skål, blir riskornene i bunnen sprø og retten holder seg varm under hele måltidet. Dolsot bibimbap serveres ofte med rå eggeplomme og rått hakket storfekjøtt på toppen – og det er også den varianten jeg vanligvis bestiller når jeg spiser på koreansk restaurant. Men siden de færreste har en dolsot-skål hjemme, får du her oppskriften på den vanlige versjonen.
Notater
Ris: Det beste er å bruke koreansk kortkornet hvit ris, men om du ikke har tilgang på et asiatisk supermarked, går det helt fint med sushiris eller grøtris. Det er viktig at risen ikke kokes for lenge – det er bedre at den er litt underkokt enn overkokt, slik at den ikke blir grøtete når du blander den med resten av ingrediensene.
Spinat: Du kan bruke babyspinat eller vanlig spinat. Bruker du vanlig spinat, bør du fjerne de groveste stilkene, og eventuelt kutte spinaten litt opp etter blancheringen.
Bønnespirer: Til bibimbap brukes det vanligvis mungbønnespirer. Dette er også den typen spirer som er lettest å finne i norske matbutikker, så det burde ikke være vanskelig å få tak i.
Sopp: Jeg bruker shiitakesopp i denne oppskriften, da de har en kjøttaktig og fyldig smak. Men du kan bruke hvilken som helst type sopp du liker. Hvis du ikke er så glad i sopp, kan du eventuelt tilsette litt terninger av tofu for å gjøre retten mer mettende.
Gochujang er en koreansk fermentert chilipasta laget av chili, ris, soyabønner og salt. Den serveres vanligvis i en liten skål ved siden av, slik at man kan tilpasse hvor sterk man vil ha retten. Gochujang er litt sterk, så hvis du ikke har prøvd det før, eller ikke er så vant til sterk mat, bør du starte forsiktig – begynn med en halv teskje. Du kan alltid tilsette mer etter hvert.
Sesamolje: Sesamolje brukes ikke til steking, men som smakstilsetning. God sesamolje kan være litt dyr, men man bruker bare små mengder av gangen, og smaken løfter hele retten. Den skal være gyllenbrun i fargen og selges ofte i små flasker. Hvis du ser en stor hvit plastdunk med sesamolje, er det sannsynligvis snakk om en type beregnet til steking – og det er noe helt annet. Spør gjerne i ditt lokale asiatiske supermarked hvis du er i tvil.
Her er en liten oversikt over hva som skal gjøres, og når de ulike momentene bør utføres:
Du starter med å gjøre alle ingrediensene klare. Skjær opp grønnsaker og sopp, finn frem salt og sesamolje, rist sesamfrø og press hvitløken.
Deretter koker du risen, og mens risen koker (og hviler), tilbereder du grønnsakene, soppen og eggene.
Forhåpentligvis er alle ingrediensene ferdige omtrent samtidig, slik at du kan sette sammen retten og servere bibimbap mens risen fortsatt er varm.
Oppskrift: Bibimbap med grønnsaker og speilegg
Recipe by Mitzie Mee – SanneCourse: lunsj, middagCuisine: Korea1
porsjonBibimbap er en ekte koreansk klassiker. Direkte oversatt betyr bibimbap “blandet ris”, og det beskriver konseptet godt – ris servert med ulike typer grønnsakstoppinger, pent fordelt i seksjoner oppå risen. I motsetning til hva mange tror, brukes det ikke rå grønnsaker i bibimbap. Alle grønnsakene er enten blanchert eller raskt stekt i panne og smaksatt med litt sesamolje, salt og hvitløk.
Ingredienser
Ris til 2 personer (ca. 2–3 dl rå ris)
Gochujang
2 egg
- Toppinger
2,5 dl bønnespirer (mungbønner)
1 pose fersk spinat (ca. 1 liter)
1 gulrot (ca. 2,5 dl ferdig oppskåret)
½ squash/zucchini (ca. 2,5 dl ferdig oppskåret)
1 kurv shiitakesopp (ca. 2,5 dl ferdig oppskåret)
Matolje til steking
- Smakstilsetning til grønnsakene
Salt
2–3 ss sesamfrø
4–5 ss sesamolje
5 fedd hvitløk
1 ss soyasaus
Slik gjør du
- FORBEREDELSER
- Gjør grønnsakene og soppen klare: mål opp, skjær opp og sett til side.
- Gulrøtter: Skjæres i tynne strimler med kniv eller juliennejern.
- Squash: Skjæres i tynne strimler på samme måte.
- Sopp: Del soppen i kvarte.
- Bønnespirer: Mål opp ca. 2,5 dl.
- Spinat: Mål opp ca. 1 liter.
- RIS
- Kok risen etter anvisningen på pakken. Mens risen koker kan du begynne med tilberedningen av toppingene.
- GRØNNSAKER, SOPP OG EGG
- Finn frem sesamolje og salt. Press hvitløk, og rist sesamfrø i en tørr panne til de er gyldne. Sett frem soyasaus (skal brukes til soppen).
- Blancher bønnespirene:
- Kok opp en stor gryte med vann.
- Legg bønnespirene i en stor sil.
- Når vannet koker, senk silen med spirene ned i vannet i 1–2 minutter.
- Ha bønnespirene over i en bolle.
- Blancher spinaten:
- Bruk gjerne det samme vannet.
- Legg spinaten i silen – det kan hende du må ta det i to omganger.
- Sjekk at all spinaten får kontakt med vannet, og blancher i 30 sek–1 min.
- Ha spinaten over i en ny bolle.
- Dressing til spinat og bønnespirer:
- Bland spinat og bønnespirer hver for seg med:
- ½ ts hvitløk
- 1 ts sesamolje
- Litt salt
- 1 ts ristede sesamfrø
- Gulrøtter og squash:
- Sauter grønnsakene raskt i litt matolje på varm panne i 1–2 minutter.
- De skal fortsatt ha litt tyggemotstand.
- Krydre med litt salt, sesamolje og hvitløk.
- Sopp:
- Stek soppen i matolje på middels høy varme.
- Tilsett litt soyasaus og smak til med sesamolje og hvitløk. (Salt trengs ikke her.)
- Egg:
- Stek to speilegg «sunny side up».
- Legg dem på en tallerken og sett til side.
- TIL SERVERING
- Fordel den ferdigkokte risen i to skåler.
- Plasser de fem toppingene i separate seksjoner oppå risen.
- Dryss over ristede sesamfrø og server med gochujang i en liten skål ved siden av.



